"Magic Is Something You Create"

Posted on2019-10-14
Love1
Tervehdys paperipuutarhalta!
 
 
On aika kertoa teille Paper Gardenin aivan omanlaisensa tarina, jonka mukana olemme saaneet kulkea nyt neljättä vuotta; Tero Tirehtöörinä ja minä, Emilia siinä rinnalla. Usein nimittäin ihmisten on vaikea ymmärtää, että tosiaankin, Varalusikka (ja sen mukana Paper Garden) on Teron yritys. Toiminimi, oikeastaan. Ja erehdys on helppo tehdä, koska minulla ei muuta olekaan kuin aikaa, joten usein se olen minä, joka latailee söpöjä kuvia vaikkapa Instagramiin. Niinpä on aika korjata erehdys, ja avata hiukan tarinaamme kanssanne. 
 
Paper Garden on tarina, jonka alkua on aina yhtä vaikea määrittää, sillä se versoi niin huomaamatta, että huomasimme puutarhan syntyneen vasta, kun se jo availi ensimmäisiä nuppujaan. 
 
Tiedättehän, miten elämällä on tapana järjestää yllätyksiä? Osa yllätyksistä on hykerryttävän ihania. Olemme kuitenkin varmasti kaikki samaa mieltä siitä, että kirkkaimmat helmet elämänyllätysten helminauhassa ovat niitä, jotka ovat syntyneet kyynelistä, pettymyksistä, luopumisista, sortuneista unelmista. Sirpaleista, joista ei koskaan olisi voinut uskoa syntyvän jotakin kaunista ja hyvää, mutta joista kuitenkin kasvoi ensin hento verso ja lopulta kokonainen puutarha. Jotakin sellaista, jota et olisi itse koskaan osannut odottaa, suunnitella, tai edes haaveilla.
 
Paperipuutarhamme on ehdottomasti yksi näistä elämän yllättävistä helmistä. Paper Garden sai alkunsa niin vaivihkaa, että on aivan mahdoton määrittää tarkkaa ajankohtaa, mutta ehkä jotakuinkin suunnilleen keväällä 2017 pienistä, hennoista versoista alkoi voimistua ensin yksi, sitten toinen ja kolmas nuppu. Jännityksellä odotamme joka päivä, millaisia kukkia nupuistamme avautuu seuraavaksi.


 
Jotta voimme jakaa kanssanne Paper Gardenin tarinan, on kuitenkin aloitettava ihan alusta, eli lusikoista. Varalusikasta. Ja jotta tarinan voi kokonaisuudessaan ymmärtää, pitää aloittaa tammikuun alusta 2015, jolloin makasin sairaalassa ja kaipasin lusikoita kipeämmin kuin koskaan. (Tiedäthän, kroonisesti sairaat käyttävät lusikoita vertauskuvana voimavaroistaan?) 
 
Kolmekymppiselle on paljon purtavaa verta yskiessään, yksin sairaalavuoteella, kuulla lääkäreiltä ensin, että (onnettomuuden aiheuttaman aivovamman ja muutaman perinnöllisen sairauden vuoksi) et enää koskaan pystyisi jatkamaan uraasi huippututkijana ja teologina Helsingin yliopistossa ja vielä tätä kylmää totuutta pureksiessasi, että niin, todennäköisesti vuotava aorttasi on revennyt… Kotiin päästyään vannoin ottavani joka ikisen päivän lahjana vastaan ja muistutuksena tästä tein itselleni lusikkakorun symboloimaan varalusikkaa, sitä pientä annosta voimaa ja rohkeutta, jota tarvitaan kuhunkin hetkeen kerrallaan. 
 
Sitten ystävä jos toinenkin tahtoi oman varalusikan ja yhtäkkiä lusikoita kaipasi moni muukin ympäri Suomea, mutta eihän minulla kroonisesti sairaana sellaiseen resursseja ollut. Niinpä Tero, tuo liiketalouden ja tietoliikennetekniikan diplomi-insinööri, kääri hihansa, opetteli tekemään koruja, perusti toiminimen ja nettikaupankin; päivätyönsä ohessa. Niin syntyi Varalusikka. Ja ilman Varalusikkaa ei olisi koskaan syntynyt Paper Gardenia. Kuulette kohta, miksi.
 
Eräänä kuulaana kevätpäivänä, muutamaa aivoinfarktia, ja sen sellaista myöhemmin, neuropsykologi suositteli minulle aivovamman runteleman muistin tueksi kalenterin käytön opettelua. Etsiessäni sopivaa päiväkirjamaista kalenteria, löysin Instagramista ihan omanlaisensa kalenterimaailman. Maailman, jossa kalentereita koristeltiin vanhoilla papereilla, pitseillä… Rakastuin tulisesti maailmaan, jossa luovuus saa kukkia, jossa vanhalla, hylätyllä paperilla on oma arvokas osansa. Kokeilin ideoita ja jaoin niitä Instagramissa. Hiljakseen alkoi sadella tiedusteluja ympäri maailmaa, saisiko niitä kuvissa näkyviä ihania, vanhoja suomalaisia papereita mitenkään ostaa… Ja niin sitten vaivihkaa paperit ujuttautuivat korujen rinnalle.

Yhtäkkiä makuuhuoneen sängynalunen oli täynnä ihania vanhoja papereita, sitten ne valtasivat kirjahyllyt, lasiverannan ja kokonaisen huoneen niin kodistamme kuin sydämestämmekin. Tero kääri taas hihansa ja opetteli puhumaan paperikieltä, vihkojen tekoa, leimailua ja paljon muuta päivätyönsä ja niiden korujen ohessa. Kun tilauksia alkoi sadella Varalusikalle yhä enemmän ja enemmän ulkomailta ja kun pääpaino kallistui vanhoihin papereihin, oli ihan luonnollista perustaa uusi nettikauppa Varalusikan rinnalle. Siinä lasiverannalla, vanhojen papereiden ja lasi-ikkunoiden toisella puolen koreilevien satojen pionien ympäröimänä oli itsestään selvää nimetä paperipuoti Paper Gardeniksi. 
 
Vaikka Paper Garden on sivutoimi, teemme tätä suurella sydämellä. Paper Garden on tavallaan oma, pikkuruinen maailmansa, sellainen paperintuoksuinen, pastellisävyinen, hieman pitsinhohteinen, jossa on sijaa unelmille, tunteille ja luovuudelle. Paperipuutarhallamme on aivan omanlaisensa lempeä aikavyöhyke, joka erottaa meidät melko lailla muusta maailmasta. Olemme yrittäneet opettaa asiakkaamme ymmärtämään, että Varalusikka ja sen Paper Garden ovat sivutoimi ja sen mukana tulee hiukan omanlaisensa tahti. Nykymaailman instant-kulttuuri ei mahdu kotimme sisällä majaa pitävään paperipuutarhaan mitenkään. Terolla on päivätyönsä ja minun toimintakykyni ei riitä kuin arjesta selviämiseen henkilökohtaisen avustajan avulla. Niinpä kaikki tapahtuu paperipuutarhalla hitaasti ja lempeästi rajoja kuunnellen.
 
Hulluja unelmia syntyy tämän tästä, etenkin silloin, kun minulla on vaarallisen tylsää sängynpohjalla. Ehdoton mottomme on, että aivan kaikkea pitää kokeilla, sillä elämä on lyhyt ja huomisesta ei koskaan tiedä. Heittelemme toisillemme ideoita tämän tästä ja useimmiten Tero ryhtyy tuumasta toimeen. Vielä en ole onnistunut niin hullua ideaa keksimäänkään, ettei Tero sitä olisi kyennyt toteuttamaan, joten samaa heittäytyvää unelmointia on luvassa jatkossakin… Meillähän on jo omat Paper Garden -teippimme, Tero raivaa juuri kellariimme tilaa ikiomaa leimasintehdastaan varten, odottelemme sinettileimasinmateriaalejakin saapuvaksi ja vain taivas on rajana, mitä keksimme seuraavaksi. 
 
Paper Gardenia ohjaa yksi, omaan elämänkokemukseemme perustuva ajatus yli muiden. Ajattelemme niin, että aivan jokaisella ihmisellä on omanlaisensa suru tai huoli kannettavanaan, vaikka se ei aina päällepäin näkyisi. Tiedämme, miten paljon merkitseekään pieni rohkaiseva sana tai kaunis ele juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Että joku välittää, että voi tuntea itsensä arvokkaaksi, erityiseksi. Niinpä Varalusikan ja Paper Gardenin ajatuksena on viestittää, että Juuri Sinä olet arvokas ja riittävä juuri sellaisena kuin olet. Yritämme muistuttaa ihmisiä siitä, että elämä on hauras lahja, jonka pieniä, taianomaisia ihmeitä on arki täynnä, kun vain pysähtyy niitä huomaamaan. 
 
“Magic is something you create.”


Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

Settings

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in